Echtscheiding, wat nu?

Een scheiding is ingrijpend. Niet alleen emotioneel, maar ook praktisch en financieel. U komt voor belangrijke keuzes te staan. Er staat veel op het spel.

Een goede begeleiding is dan echt essentieel. Met als eerste vraag: kiest u voor mediation of allebei een eigen advocaat?

Mediation

Als er een kans is, hoe klein ook, dat u en uw partner samen afspraken kunnen maken over de scheiding, raden wij u aan te kiezen voor mediation. De voordelen van mediation zijn groot. U houdt zelf de regie en u bepaalt samen de uitkomst.

Belangrijk is dat mediation ruimte geeft voor het uiten van emoties. Wanneer het lukt om te praten en écht naar de ander te luisteren, ontstaat er meestal vanzelf iets van begrip en acceptatie. En dat geeft dan weer de basis om afspraken te maken, waar beide partijen mee verder kunnen.

Ook belangrijk natuurlijk: mediation is meestal goedkoper en sneller dan een procedure bij de rechter.

Eigen advocaat

Als mediation echt geen optie is, kunt u het beste allebei een eigen advocaat nemen.

Dat wil zeker niet zeggen dat er ‘dus’ een vechtscheiding komt. Een goede advocaat doet er alles aan om het conflict niet te laten escaleren en discussiepunten via overleg op te lossen. Alleen als dat echt niet lukt, wordt de rechter gevraagd om de knoop door te hakken. Ook dat kan op een rustige manier, zodat alle betrokkenen – waaronder de kinderen – er zo min mogelijk last van hebben.

Wie moet u kiezen?

Welke mediator of advocaat kiest u? Het regelen van een scheiding is (helaas!) complex en vraagt veel kennis en ervaring. Kies daarom altijd iemand die gespecialiseerd is in familierecht. Daarnaast is de keuze natuurlijk ook persoonlijk: is er een klik, voelt u zich gehoord, is er vertrouwen?

Hedy Bollen is advocaat en mediator, breed opgeleid en al meer dan 25 jaar werkzaam in verschillende settings. Ze is gespecialiseerd in familiezaken (echtscheiding, alimentatie, gezag- en omgangskwesties). Bel gerust voor een kennismakingsgesprek. Een eerste gesprek (van ongeveer een half uur) is gratis.

Wat moet er allemaal geregeld worden?

Bij scheiding moet veel geregeld worden. Hoe verdeelt u de zorg over de kinderen? Wat gebeurt er met de woning? Heeft u recht op alimentatie of moet u alimentatie betalen? Hoe gaat u de zaken verdelen? We maken samen met u een stappenplan en brengen zoveel mogelijk rust in een onrustige periode.

Hier vind u alvast antwoorden op een aantal veelgestelde vragen.

Stappenplan mediation

Stappenplan eigen advocaat