Echtscheiding, wat nu?

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis die veel emoties teweeg brengt. Tegelijkertijd moet er van alles worden geregeld: huisvesting, afspraken over de kinderen, een boedelverdeling etc. De eerste keuze waarvoor u komt te staan is: op welke manier wilt u scheiden?

Scheiden kan op verschillende manieren: via mediation, via een zgn. overlegscheiding of door de zaak voor te leggen aan de rechter.

Mediation

Als er een kans is – hoe klein ook – dat u samen afspraken kunt maken over de scheiding, kunt u het beste kiezen voor mediation. Dat geldt zeker als er kinderen zijn. De voordelen van mediation zijn groot. U voorkomt dat u tegenover elkaar komt te staan in de rechtszaal. En u bepaalt zelf hoe u alles wilt regelen. Klik hier voor meer informatie over mediation.

Overlegscheiding met eigen advocaat

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom mediation geen optie (meer) is. In dat geval kunt u het beste een eigen advocaat nemen. Vaak wordt gedacht dat er dan automatisch een ‘vechtscheiding’ komt die in de rechtszaal eindigt. Maar dat is niet waar. Een gespecialiseerde familierecht-advocaat zal altijd kijken of de scheiding in overleg met de andere partij kan worden geregeld. Vaak lukt dat wel.

Het overleg vindt dan plaats via gesprekken of via correspondentie tussen de advocaten. Als u het eens wordt, zetten de advocaten de afspraken op papier en is de procedure bij de rechtbank slechts een formaliteit.

Zaak voorleggen aan de rechter

Wanneer overleg niet mogelijk is of niets heeft opgeleverd, kan uw advocaat de zaak voorleggen aan de rechter. Ook dat kan op een rustige en respectvolle manier, zodat alle betrokkenen er zo min mogelijk last van hebben.

Kies altijd een specialist

Welke mediator of advocaat kiest u? Het regelen van een scheiding is complex en vraagt veel kennis en ervaring. Kies daarom altijd iemand die gespecialiseerd is in familierecht. Daarnaast is de keuze natuurlijk ook persoonlijk: is er een klik, voelt u zich gehoord, is er vertrouwen? Ga gerust praten met meerdere advocaten of mediators en vraag wat u wilt weten.

Hedy Bollen is zowel advocaat als mediator. Ze is breed opgeleid en heeft zich de laatste jaren volledig gespecialiseerd in familierecht.

Handige informatie

Echtscheiding: een goede begeleiding is echt essentieel.