Echtscheiding, wat nu? 

Een scheiding is ingrijpend. Niet alleen emotioneel, maar ook praktisch en financieel. Er moet van alles worden geregeld en u komt voor belangrijke keuzes te staan. Hoe verdeelt u de zorg over de kinderen? Wat gebeurt er met de woning? Heeft u recht op alimentatie of moet u alimentatie betalen? Hoe gaat u de zaken verdelen?

Een goede scheidingsbegeleiding is echt essentieel. Met als eerste vraag: kiest u voor mediation of allebei een eigen advocaat?

Mediation

Als er een kans is – hoe klein ook – dat u en uw partner samen afspraken kunnen maken over de scheiding, dan raden wij u aan te kiezen voor mediation. De voordelen van mediation zijn groot. U bepaalt zelf de uitkomst. En mediation is meestal goedkoper en sneller dan een procedure bij de rechter. Hier leest u meer over de spelregels van mediation.

Eigen advocaat 

Als mediation geen optie is, kunt u het beste allebei een eigen advocaat nemen. Dat wil beslist niet zeggen dat er ‘dus’ een vechtscheiding komt. Een goede advocaat doet er alles aan om het conflict niet te laten escaleren en discussiepunten via overleg op te lossen. Alleen als dat echt niet lukt, wordt de rechter gevraagd om de knoop door te hakken. Ook dat kan op een rustige manier, zodat alle betrokkenen – waaronder de kinderen – er zo min mogelijk last van hebben.

Wie moet u kiezen? 

Welke mediator of advocaat kiest u?

Het regelen van een scheiding is (helaas) complex en vraagt veel kennis en ervaring. Kies daarom hoe dan ook iemand die gespecialiseerd is in familierecht. Daarnaast is de keuze natuurlijk ook persoonlijk: is er een klik, voelt u zich gehoord, is er vertrouwen? Ga gerust eens praten met verschillende advocaten of mediators en vraag wat u wilt weten.

Bij ons kunt u terecht voor zowel mediation als een eigen advocaat. Hedy Bollen is advocaat en mediator, en gespecialiseerd in familierecht. Haar aanpak: praktisch, betrokken, korte lijnen. Een eerste gesprek is altijd gratis.

Veelgestelde vragen

Deze website geeft alvast antwoord op een aantal veelgestelde vragen. Daarbij hebben we juridische taal zoveel mogelijk vertaald in normaal Nederlands!

 

echtscheiding, alimentatie