Echtscheiding, wat nu?

Een scheiding is ingrijpend. Niet alleen emotioneel, maar ook praktisch en financieel. U komt voor belangrijke keuzes te staan. Een goede begeleiding is daarom echt essentieel.

De eerste belangrijke keuze dient zich direct aan. Gaat u samen naar een mediator of neemt u een eigen advocaat?

Mediation: samen afspraken maken

Als er een kans is – hoe klein ook – dat u samen afspraken kunt maken over de scheiding, kunt u het beste kiezen voor mediation. Dat geldt zeker als er kinderen zijn.

De voordelen van mediation zijn groot. U voorkomt dat u tegenover elkaar komt te staan in de rechtszaal. En u bepaalt zelf hoe u alles wilt regelen.

Klik hier voor meer informatie over mediation en het Stappenplan Mediation.

Eigen advocaat: overlegscheiding

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom mediation geen optie (meer) is. Bijvoorbeeld: een van de partners is niet goed in staat voor zichzelf op te komen. Of u heeft mediation geprobeerd, maar zonder resultaat.

In dat geval kunt u het beste een eigen advocaat nemen. Veel mensen denken dat er dan automatisch een conflictscheiding komt die in de rechtszaal eindigt. Maar dat is beslist niet waar.

Een familierecht-advocaat zal altijd samen met u kijken of de scheiding in overleg met de (de advocaat van de) andere partij kan worden geregeld. Vaak lukt dat wel. Het overleg vindt dan plaats via zogenaamde viergesprekken en/of via correspondentie tussen de advocaten. Als u het eens wordt, zullen de advocaten de afspraken op papier zetten (convenant) en is de procedure bij de rechtbank slechts een formaliteit.

Klik hier voor het Stappenplan Overlegscheiding.

Eigen advocaat: zaak voorleggen aan de rechter

Alleen als overleg echt niet mogelijk is of niets heeft opgeleverd, worden de (resterende) geschilpunten aan de rechter voorgelegd. Ook dat kan op een rustige en respectvolle manier, zodat alle betrokkenen er zo min mogelijk last van hebben.

Klik hier voor het Stappenplan De Rechter Beslist.

Wie moet u kiezen?

Welke mediator of advocaat kiest u? Het regelen van een scheiding is complex en vraagt veel kennis en ervaring. Kies daarom altijd iemand die gespecialiseerd is in familierecht. Daarnaast is de keuze natuurlijk ook persoonlijk: is er een klik, voelt u zich gehoord, is er vertrouwen? Ga gerust praten met meerdere advocaten of mediators en vraag wat u wilt weten.

Hedy Bollen is zowel advocaat als mediator. Ze is breed opgeleid en heeft zich de laatste jaren volledig gespecialiseerd in familierecht.

Veelgestelde vragen

Wij hebben alvast zoveel mogelijk informatie voor u op rij gezet. Klik hier voor veelgestelde vragen.

Echtscheiding: een goede begeleiding is echt essentieel.