Echtscheiding: mediation of een eigen advocaat?

Een scheiding is ingrijpend. Niet alleen emotioneel, maar ook praktisch en financieel. U komt voor belangrijke keuzes te staan. Een goede begeleiding is dan echt essentieel.

Een belangrijke keuze dient zich direct aan: gaat u samen naar een mediator of neemt u een eigen advocaat?

Mediation: samen afspraken maken

Als er een kans is – hoe klein ook – dat u en uw partner samen afspraken kunnen maken over de scheiding, is het verstandig te kiezen voor mediation. Dat geldt helemaal als er kinderen zijn.

De voordelen van mediation zijn groot. U voorkomt dat u tegenover elkaar komt te staan in de rechtszaal en bepaalt samen hoe u alles wilt regelen.

Twijfelt u of mediation iets voor u is, wij denken graag met u mee.

Klik hier voor meer informatie over mediation en het stappenplan mediation bij echtscheiding.

Eigen advocaat: overlegscheiding (en géén vechtscheiding)

Als mediation geen optie is, kunt u het beste een eigen advocaat nemen. Dat wil beslist niet zeggen dat er een ‘vechtscheiding’ komt.

Ook wanneer beide partijen een advocaat hebben, worden altijd eerst gekeken of de scheiding door middel van overleg kan worden geregeld, dat wil zeggen zonder dat de rechtbank inhoudelijk moet beslissen over de diverse onderwerpen. Vaak lukt dat wel.

Alleen als dat echt niet lukt, wordt de zaak aan de rechter voorgelegd. Maar ook dat kan op een rustige en respectvolle manier, zodat alle betrokkenen er zo min mogelijk last van hebben.

Klik hier voor het stappenplan eigen advocaat.

Wie moet u kiezen?

Welke mediator of advocaat kiest u? Het regelen van een scheiding is helaas (!) complex en vraagt veel kennis en ervaring. Kies daarom altijd iemand die gespecialiseerd is in familierecht. Daarnaast is de keuze natuurlijk ook persoonlijk: is er een klik, voelt u zich gehoord, is er vertrouwen? Ga gerust praten met meerdere advocaten of mediators en vraag wat u wilt weten.

Hedy Bollen is zowel advocaat als mediator. Ze is breed opgeleid en heeft zich de laatste jaren volledig gespecialiseerd in familierecht.

Veelgestelde vragen

Wij hebben alvast zoveel mogelijk informatie voor u op rij gezet. Klik hier voor veelgestelde vragen.

Echtscheiding: een goede begeleiding is echt essentieel.