Verplicht ouderschapsplan

De wet schrijft voor dat ouders die uit elkaar gaan een ouderschapsplan moeten maken. Dat geldt niet alleen voor ouders die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, maar ook voor samenwoners. In dat ouderschapsplan moeten afspraken staan over:

  • bij wie gaat het kind wonen?
  • de omgangsregeling
  • de manier waarop de ouders elkaar informeren over hoe het gaat met de kinderen
  • de verdeling van de kosten voor de kinderen (kinderalimentatie).

Gedetailleerd of globaal?

Hoe u het ouderschapsplan invult, hangt helemaal af van de situatie en van de leeftijd van de kinderen. Sommige mensen willen alles heel gedetailleerd regelen en soms is dat ook nodig, omdat het duidelijkheid schept en een boel discussie voorkomt. Andere mensen willen liever globale afspraken maken, omdat dit flexibiliteit geeft en beter bij de leeftijd van de (vaak al wat oudere) kinderen past.

Wat als u het niet eens wordt?

Voor kinderen is het heel zwaar wanneer hun ouders ruzie hebben en dat geldt des te meer wanneer de ruzie gaat over de kinderen zelf. Kinderen – ook jonge kinderen – merken dat haast altijd en hebben daar veel last van. Daarom hebben alle betrokkenen bij een scheiding een grote verantwoordelijkheid. Dat geldt voor de ouders, maar ook voor de advocaat en mediator.

Een goede advocaat-mediator zal er alles aan doen om samen met u te zoeken naar toekomstbestendige oplossingen. Als het u en uw (ex)partner echt niet lukt het samen eens te worden, kan uw advocaat de rechtbank vragen een beslissing te nemen.

Leestips

Hier is een voorbeeld van een ouderschapsplan, dat wij u op verzoek kunnen toesturen zodat u het zelf kunt invullen. Wilt u wat meer lezen over hoe kinderen een scheiding ervaren? Een goed boek is bijvoorbeeld ‘Kind en echtscheiding’ van Karin Singendonk en Greet Meesters. De website villapinedo.nl geeft veel informatie vanuit de positie van het kind.

Hulp bij problemen

Er komt de laatste tijd steeds meer hulpverlening specifiek voor ouders en/of kinderen in complexe scheidingen. Zie bijvoorbeeld:

Ouderschap blijft van bureau Lindenhout 

Kinderen uit de knel

Echtscheiding … het belang van de kinderen staat voorop.