Kinderen en scheiding

Een scheiding is voor kinderen altijd ingrijpend, hoe oud ze ook zijn. Een scheiding betekent verlies en verandering. Net als de ouders gaan ook de kinderen door een rouwproces.

Het is aan ouders hun kinderen daarbij zo goed mogelijk te helpen.

Dat begint al bij het moment dat de kinderen wordt verteld van de aanstaande scheiding. Voor kinderen is dat een heel belangrijk moment, dat ze zich meestal jaren laten nog gedetailleerd herinneren.

Hoe vertel je aan je kinderen dat je gaan scheiden? Zijn daar tips of ‘regels’ voor? Jazeker.

Paraplugesprek

Het gesprek waarin ouders aan hun kinderen vertellen dat ze gaan scheiden, wordt wel het paraplugesprek genoemd. Essentieel is dat ouders dit gesprek samen voeren en dus ook samen goed voorbereiden.

Kern van het gesprek is dat ouders vertellen dat zij weliswaar als partners uit elkaar gaan, maar dat zij altijd samen ouders blijven. En altijd voor de kinderen zullen zorgen.

Ook is het belangrijk om de kinderen uit te leggen dat de scheiding niets met hen te maken heeft en dat zij daar op geen enkele manier schuld aan hebben. Ouders moeten elkaar ook niet de schuld geven van de scheiding, want dat plaatst een kind in een nare, lastige positie. Een kind houdt van beide ouders en wil niet hoeven kiezen!

De kinderen krijgen in het paraplugesprek zoveel mogelijk duidelijkheid over wat er gaat veranderen (wonen en zorgverdeling), op een niveau dat bij hun leeftijd past.

Het is ontzettend belangrijk dát het paraplugesprek wordt gevoerd. En op een goede manier natuurlijk. Uitgebreide tips vindt u bijvoorbeeld in het boek ‘Aan alle gescheiden ouders’ van Petra Vollinga en Marsha Pinedo.

Ouderschapsplan

Ouders die gaan scheiden, zijn vervolgens verplicht een ouderschapsplan te maken. Dat geldt niet alleen voor ouders die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, maar ook voor samenwoners. In dat ouderschapsplan moeten afspraken staan over:

  • De hoofdverblijfplaats van het kind (op wiens adres staat het kind ingeschreven);
  • De zorgverdeling;
  • De manier waarop de ouders elkaar informeren over hoe het gaat met de kinderen;
  • Kinderalimentatie.

Hoe u het ouderschapsplan invult, hangt af van de situatie en van de leeftijd van de kinderen. Sommige ouders willen alles heel gedetailleerd regelen, omdat dit duidelijkheid schept en discussies voorkomt. Andere ouders maken liever globale afspraken, omdat dit flexibiliteit geeft of beter bij de leeftijd van de kinderen past.

Onderaan deze pagina kunt u een modelouderschapsplan en een vragenlijst downloaden.

Co-ouderschap

Bij co-ouderschap wonen de kinderen ongeveer de helft van de tijd bij de ene ouders, de andere helft bij de andere ouders. Cijfers laten zien dat een kwart van de mensen die nu gaan scheiden, kiest voor co-ouderschap.

Lees hier meer over co-ouderschap.

Leestips kinderen en scheiding

Wilt u wat meer lezen over hoe kinderen een scheiding ervaren?  Goede boeken zijn bijvoorbeeld:

  • Kind en echtscheiding’ van Karin Singendonk en Greet Meesters
  • Aan alle gescheiden ouders‘ van Petra Vollinga en Marsha Pinedo.

De website villapinedo.nl geeft ook veel informatie vanuit de positie van het kind.

Hulpverlening

Er komt de laatste tijd steeds meer hulpverlening specifiek voor ouders en/of kinderen in complexe scheidingen. Zie bijvoorbeeld:

Model

Hier is een modelouderschapsplan: OUDERSCHAPSPLAN-MODEL.pdf (22 downloads) Wilt u het document in word ontvangen, stuur ons dan even een e-mail.

Hier is ook een vragenlijst die u samen kunt invullen, voorafgaand aan het invullen van het ouderschapsplan:  OUDERSCHAPSPLAN-VRAGEN-VOORAF.pdf (24 downloads)

De scheiding is ook voor kinderen een rouwproces.