Kinderen en scheiding

Een scheiding is voor kinderen altijd ingrijpend, hoe oud ze ook zijn. Een scheiding betekent verlies en verandering. Net als de ouders gaan ook de kinderen door een rouwproces.

Een van de belangrijkste dingen die ouders moeten bedenken is dat een kind van beíde ouders houdt en nooit zal willen kiezen tussen vader of moeder.

Paraplugesprek

In het paraplugesprek vertellen de ouders aan hun kinderen dat ze gaan scheiden. Belangrijk is dat ouders dit samen doenvandaar het woord paraplu. Ouders houden als het ware samen een paraplu boven hun kinderen.

De ouders vertellen aan de kinderen dat zij als partners uit elkaar gaan, maar dat zij altijd samen ouders blijven en voor de kinderen zullen blijven zorgen.

De kinderen moeten weten dat de scheiding niets met hen te maken heeft, dat de scheiding iets is tussen de ouders waar de kinderen op geen enkele manier schuld aan hebben. Ouders moeten elkaar ook niet de schuld geven van de scheiding, want een kind kan daar niks mee, het houdt immers van beide ouders.

De kinderen krijgen in het paraplugesprek zoveel mogelijk duidelijkheid over wat er gaat veranderen (wonen en zorgverdeling), natuurlijk op een niveau dat bij hun leeftijd past.

Het is heel belangrijk dát het paraplugesprek wordt gevoerd. En natuurlijk ook dat dit op een goede manier gebeurt. Uitgebreide tips vindt u bijvoorbeeld in het boek ‘Aan alle gescheiden ouders’ van Petra Vollinga en Marsha Pinedo.

Ouderschapsplan

Ouders die gaan scheiden, zijn verplicht een ouderschapsplan te maken. Dat geldt niet alleen voor ouders die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, maar ook voor samenwoners. In dat ouderschapsplan moeten afspraken staan over:

  • De hoofdverblijfplaats van het kind (op wiens adres staat het kind ingeschreven);
  • De zorgverdeling;
  • De manier waarop de ouders elkaar informeren over hoe het gaat met de kinderen;
  • Kinderalimentatie.

Hoe u het ouderschapsplan invult, hangt af van de situatie en van de leeftijd van de kinderen. Sommige ouders willen alles heel gedetailleerd regelen, omdat dit duidelijkheid schept en discussies voorkomt. Andere ouders maken liever globale afspraken, omdat dit flexibiliteit geeft of beter bij de leeftijd van de kinderen past.

Onderaan deze pagina kunt u een modelouderschapsplan een optionele vragenlijst downloaden.

Co-ouderschap

Bij co-ouderschap wonen de kinderen ongeveer de helft van de tijd bij de ene ouders, de andere helft bij de andere ouders. Cijfers laten zien dat een kwart van de mensen die nu gaan scheiden, kiest voor co-ouderschap.

Lees hier meer over co-ouderschap.

Leestips kinderen en scheiding

Wilt u wat meer lezen over hoe kinderen een scheiding ervaren?  Goede boeken zijn bijvoorbeeld:

  • Kind en echtscheiding’ van Karin Singendonk en Greet Meesters
  • Aan alle gescheiden ouders‘ van Petra Vollinga en Marsha Pinedo.

De website villapinedo.nl geeft ook veel informatie vanuit de positie van het kind.

Hulpverlening

Er komt de laatste tijd steeds meer hulpverlening specifiek voor ouders en/of kinderen in complexe scheidingen. Zie bijvoorbeeld:

Model

Hier is een modelouderschapsplan: OUDERSCHAPSPLAN-MODEL.pdf (7 downloads) Wilt u het document in word ontvangen, stuur ons dan even een e-mail.

Hier is ook een vragenlijst die u samen kunt invullen, voorafgaand aan het invullen van het ouderschapsplan:  OUDERSCHAPSPLAN-VRAGEN-VOORAF.pdf (9 downloads)

De scheiding is ook voor kinderen een rouwproces.