Mediation en echtscheiding

U wilt scheiden, maar dan wel in goed overleg met elkaar. U wilt de gevolgen van de scheiding samen regelen. Dan is mediation een goede oplossing.

Wat is mediation?

Mediation is een manier om conflicten op te lossen. U gaat onder begeleiding van een mediator met elkaar in gesprek en bepaalt zélf hoe u de zaken wilt regelen.

Wat zijn de voordelen van mediation?

Mediation heeft veel voordelen.

  • U voorkomt dat u tegenover elkaar komt te staan in de rechtszaal, waardoor een conflict juist op scherp komt te staan.
  • Mediation gaat sneller en is daardoor goedkoper dan een procedure bij de rechter.
  • Er is volop ruimte voor emoties en en het uitspreken van moeilijke kwesties. Dat kan ruimte geven voor (aanvankelijk ondenkbare) oplossingen.
  • Partijen zélf bepalen hoe de oplossing eruit moet zien en kunnen zodoende toekomstbestendige afspraken maken.
  • Er is ruim aandacht voor de positie van de kinderen.

Wat doet de mediator?

De mediator geeft voorlichting over alle zaken die moeten worden geregeld (denk aan de verdeling van de woning, het ouderschapsplan, de boedelverdeling) en begeleidt uw gesprekken hierover. Meestal gaat dit via een vast stappenplan. De mediator maakt verslagen van uw gesprekken en zet de gemaakte afspraken voor u op papier. Daarna zorgt de mediator ervoor dat de echtscheiding bij de rechtbank wordt geregeld.

De mediator werkt voor u allebei en is dus onpartijdig.

Klik hier voor het Stappenplan Mediation bij echtscheiding.

Is mediation alleen geschikt voor echtscheiding?

Mediation is geschikt voor allerlei soorten conflicten. U kunt bij ons terecht voor alle conflicten op het gebied van familierecht.

Hoeveel kost het?

Lees hier voor de kosten van mediation.

Mediation is … samen zoeken naar een oplossing.