Huisdieren zijn belangrijk voor ons. Neem de hond. Naar schatting 1 op de 3 gezinnen heeft een hond. Vaak is de hond – laten we hem Max noemen – een volwaardig gezinslid. En dan gaat u scheiden. Wie gaat er voor Max zorgen? Als u het met elkaar eens bent, is het natuurlijk geen probleem, maar het komt nogal eens voor dat er ruzie ontstaat. Wat dan? Soms vragen mensen de rechter om een beslissing te nemen over wie de hond mag houden; ook is de rechter wel eens gevraagd om – net als voor kinderen – een omgangsregeling te bepalen.hond 2
IS EEN HOND EEN ZAAK?
Tot 1 januari 2013 waren dieren volgens de wet gewoon zaken, net als een bankstel of een iphone. Als je eigenaar van een zaak bent, kunt je daar in principe mee doen wat je wilt.
Sinds 1 januari 2013 is de wet veranderd: dieren zijn geen zaken meer. Dat klinkt goed, maar: de wet zegt tegelijk dat de regels voor zaken gewoon op dieren van toepassing zijn. Dat schiet dus niet erg op. Een staaltje van ‘symbool-wetgeving’. Dieren worden erkend als wezens met gevoel, wezens die pijn kunnen lijden, maar vervolgens moeten we ze in het recht toch behandelen als een bankstel.
NAAR WIE GAAT DE HOND BIJ GEMEENSCHAP VAN GOEDEREN?
Bij een gemeenschap van goederen moeten alle zaken fifty-fifty worden verdeeld. Maar een dier kun je natuurlijk niet in 2-en delen. Daarom zal een rechter kijken wiens belang het zwaarst moet wegen (Rb Midden-Nederland 31-10-2014), dat van u of dat van uw van (ex-)partner: heeft een van beiden een bijzondere band met de hond, zijn er kinderen die aan de hond zijn gehecht, wie kan het beste voor de hond zorgen gezien ervaring, hoe zit het met de financiën en ruimte voor de hond, wie heeft altijd voor de hond gezorgd (Hof Den Haag 23-02-2011), wie staat in het paspoort van de hond als eigenaar (Rb Midden-Nederland 31-10-2014) enz. Degene aan wie de hond wordt toegewezen, moet de helft van de waarde aan de ander te vergoeden.
NAAR WIE GAAT DE HOND BIJ HUWELIJKSE VOORWAARDEN?
Als u op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd en u gaat scheiden, dan komen aan ieder de eigen zaken toe, dus ook de eigen hond.
Wat nou als niet duidelijk is wie de eigenaar van de hond is? Dan bekijkt de rechter het waarschijnlijk heel zakelijk: wie heeft de hond gekocht, wie heeft de hond betaald, wie staat als eigenaar vermeld in de stamboom, het certificaat, het inentingsboekje enzovoort.