In de Wet verevening pensioenrechten (WVP) is geregeld dat er bij echtscheiding aanspraak ontstaat op de helft van het door de andere partner tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen. Dit geldt zowel voor mensen die getrouwd zijn als geregistreerde partners. Het maakt geen verschil of er sprake is van een (beperkte) gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden. De WPV geldt voor echtscheidingen na 1 mei 1995.
Onder de WVP vallen onder meer: aanspraken op ouderdomspensioen die in loondienst zijn opgebouwd, in eigen onderneming opgebouwde pensioenaanspraken, kapitaalverzekeringen met pensioenclausule, een kapitaalgedekt overbruggings- of prepensioen.
Niet onder de WVP vallen onder meer: lijfrentepolissen, VUT-regelingen, nabestaandenpensioen, AOW-pensioen.
Afwijken van de standaard wettelijke regeling is toegestaan. Er zijn verschillende opties. De meest voorkomende zijn de volgende.
U past wel de WVP toe, maar voor een langere of kortere termijn dan de duur van het huwelijk. Bijvoorbeeld: u verdeelt al het pensioen, ook het pensioen dat vóór het huwelijk is opgebouwd. U past wel de WVP toe, maar u verdeelt het pensioen voor een ander percentage dan 50:50. U verdeelt helemaal niets, zodat ieder de volledige eigen pensioenaanspraken behoudt. Of tenslotte: u past conversie toe van de opgebouwde pensioenaanspraken.
Bij verevening is de aanspraak van de ex-partner op een deel van het door de andere ex-partner opgebouwde pensioen afhankelijk van diens leven. Met andere woorden: als degene die het pensioen heeft opgebouwd komt te overlijden, vervalt ook de aanspraak van de ex-partner. Dat kan onwenselijk zijn. Bij conversie is dat anders.
Bij conversie worden het aandeel van de ex-partner in het ouderdomspensioen van de pensioenopbouwer, samen met de waarde van het eventuele bijzonder nabestaandenpensioen, omgezet in één ouderdomspensioenrecht voor de ex-partner.
Conversie is alleen mogelijk wanneer de pensioenuitvoerder daarmee instemt. Bij conversie wordt het verevende deel van het ouderdomspensioen, samen met het bijzonder partnerpensioen, omgezet in een eigen pensioenrecht voor de ex-partner. Dat omgezette pensioen gaat in op de pensioendatum van die ex-partner. Het voordeel van de conversie is dat de pensioenbanden tussen de partners doorgesneden zijn en dat de pensioenuitkeringen niet meer afhankelijk zijn van leven of dood van de ander. Voor de vereveningsplichtige betekent dit, dat definitief afstand wordt gedaan van het te verevenen deel van het ouderdomspensioen. Na overlijden van de ex-partner komt het verevende deel niet terug bij de vereveningsplichtige. Voor de vereveningsgerechtigde geldt dat niet alleen het te verevenen ouderdomspensioen maar ook het bijzonder partnerpensioen wordt omgezet. Bij overlijden van de ex-partner wordt dus geen partnerpensioen uitgekeerd. Als de vereveningsgerechtigde afhankelijk is van alimentatie, kan dit een minpunt zijn.
Conversie heeft dus voor- en nadelen. De keuze voor conversie moet worden gemaakt aan de hand van de specifieke omstandigheden van uw situatie. Het beste is om u goed te laten voorlichten door een pensioenadviseur.
Om de afspraken uit te voeren is de medewerking van de pensioenuitvoerder(s) nodig. Daarvoor moet u binnen twee jaar na de scheiding bij alle betrokken pensioenuitvoerders een aanvraag indienen met een speciaal formulier. Hieronder staat het (per 1 oktober 2017 vernieuwde) formulier.
Aanvraagformulier pensioenverevening
Als het formulier te laat (d.w.z. niet binnen twee jaar na de scheiding) wordt ingediend, zal de pensioenuitvoerder in beginsel niet meewerken aan het uitvoeren van de gemaakte afspraken. Dat wil niet zeggen dat de gemaakte afspraken niet geldig zijn, maar u moet deze dan zelf uitvoeren. Dat laatste is om allerlei redenen erg lastig. Het is dus echt zaak om de formulieren tijdig in te vullen.
De Wet Verevening Pensioenrechten bij scheiding geldt sinds 1 mei 1995. Bent u gescheiden voor die datum? Dan gelden er andere regels.
De WPV geldt niet voor samenwoners. Wel kunnen samenwoners afspraken maken in een notarieel samenlevingscontract.
Wij adviseren cliënten die gaan scheiden altijd om advies te vragen aan een pensioenadviseur, zeker nu de WPV gewijzigd zal gaan worden. Bedoeling was dat de wijzigingen per 1 juli 2022 in werking zou treden, maar er is (opnieuw) sprake van uitstel.