Huwelijkse voorwaarden

Als u in Nederland gaat trouwen, bent u automatisch in gemeenschap van goederen getrouwd. Tenzij u iets anders met elkaar afspreekt. Dat wil zeggen: u trouwt op huwelijkse voorwaarden.

Huwelijkse voorwaarden is eigenlijk gewoon een contract tussen (aanstaande) echtgenoten, waarbij ze afspreken hoe ze financieel met elkaar omgaan en wie eigenaar is van wat.

Er zijn huwelijkse voorwaarden in alle soorten en maten. Er zijn twee uitersten. Bij de koude uitsluiting is niks gemeenschappelijk en hoeft er (ook bij scheiding) niks te worden gedeeld. Er is ook het finale verrekenbeding waarbij aan het einde van het huwelijk al het aanwezige vermogen fifty-fifty wordt gedeeld. Daar tussenin zit het veel voorkomende Amsterdamse verrekenbeding, wat betekent dat de echtgenoten hun overgespaarde inkomsten (meestal jaarlijks) met elkaar moeten delen.

Waarom 

Er zijn verschillende redenen waarom mensen huwelijkse voorwaarden met elkaar afspreken. Ondernemers kiezen vaak voor huwelijkse voorwaarden, omdat de ene partner dan geen risico draagt voor als het mis gaat met het bedrijf van de ander. Een andere reden is dat één van de partners veel meer bezit heeft dan de ander en men het niet redelijk vindt om alles te (moeten) gaan delen.

Complex

Het afwikkelen van huwelijkse voorwaarden bij echtscheiding kan erg complex zijn. Vaak staat in de huwelijkse voorwaarden een afspraak om bepaalde inkomsten tijdens het huwelijk te verdelen (Amsterdams verrekenbeding). Maar tijdens het huwelijk wordt die afspraak meestal niet uitgevoerd. Dat kan leiden dan tot ingewikkelde discussies als partijen gaan scheiden. Ook kunnen allerlei vermogensverschuivingen tijdens het huwelijk tot discussie leiden; bijvoorbeeld de ene echtgenoot betaalt mee aan zaken die op naam van de ander staan, zoals een huis, waardoor allerlei vergoedingsrechten ontstaat.

Heeft u vragen? Bel of mail met Hedy Bollen.