Het resultaat …

Onlangs was ik bij een lezing over slim procederen. De lezing werd gegeven door een Superadvocaat die ingewikkelde cassatiezaken doet bij de Hoge Raad.

De Superadvocaat is dol op zijn vak. Hij weet alles van de stelplicht, de bewijslast en een goed pleidooi.

De Superadvocaat kent alle kneepjes: hij weet hoe je jouw argumenten het beste kunt brengen, hoe de rechter moet overtuigen van jouw gelijk. Hij weet hoe je een tegenstander om de tuin kunt leiden en schaakmat kunt zetten. De Superadvocaat praat over een rechtszaak in termen van veldslagen. Tactieken, strategieën. Een advocaat die procedeert, is als een commandant in oorlogstijd: alles draait om winnen of verliezen. ‘Het resultaat’, sprak de Superadvocaat vol vuur, ‘is het enige dat telt.’

… is het enige dat telt? 

Maar is dat zo? Is het resultaat het enige dat telt in een rechtszaak?

Ik hoef daar eigenlijk niet over na te denken. Het antwoord is natuurlijk: neen. Ik ben advocaat en doe vooral zaken die mensen in hun persoonlijke leven raken: denk aan echtscheiding, een omgangsregeling voor de kinderen, alimentatie. Juist in dit soort zaken gaat het om meer dan simpel winst of verlies.

Het gaat om het bereiken van een duurzame oplossing. Een oplossing die mensen begrijpen, waar ze verder mee kunnen, die aansluit bij het gevoel van rechtvaardigheid dat de meesten van ons hebben.

Natuurlijk moet ik als advocaat er alles aan doen dat mijn cliënt ‘wint’. En dat doe ik ook. Maar het gaat erom hoe je winst definieert. Winst kan van alles zijn … geld, maar ook herwonnen rust, een blij kind, een toekomstbestendige oplossing.

Ik dank de Superadvocaat voor zijn inspirerende lessen maar voeg daar iets aan toe: waar het om gaat is wát je wint én hoe.